Solis pretī surogātpasta apkarošanai

13 07 2006

“Latvijas Vēstnesis Pluss” ziņo, ka jūnija nogalē ir pieņemti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā (diemžēl pēdējo šī dokumenta versiju internetā pagaidām atrast neizdodas), kurš tagad paredz administratīvo atbildību un naudas sodu gan fiziskām, gan juridiskām personām, ja pārkāpts aizliegums sūtīt nevēlamus komerciālus ziņojumus (surogātpastu jeb mēstules). Par pārkāpumu varēs izteikt brīdinājumu vai sodīt fiziskas personas ar 100 līdz 350 latu lielu naudas sodu, savukārt juridiskas – no 500 līdz 5000 latu lielu sodu. Likuma normu īstenošanu kontrolēs Datu valsts inspekcija (DVI). Kas tad ir DVI dienaskārtībā?

Jau kopš 2004. gada beigām spēkā ir Informācijas sabiedrības pakalpojumu likums, kurš aizliedza un regulēja nelūgtu komerciālu paziņojumu un citu ziņojumu sūtīšanu pa e-pastu, taču līdz šim konkrēts sods par šī likuma normu pārkāpšanu netika paredzēts. DVI vadītāja S. Plūmiņa uzskata, ka reāli kādu sodīt spēs tikai nākamā gada vidū, jo esot vajadzīgs gan finansējums, gan darbinieki.

Manuprāt, daudz lielāku efektu varētu panākt sodot (un medijos to ilustrējot) pārīti vietējo (likums un kodekss diskriminēs tikai Latvijas surogātpasta ražotājus) aktīvāko surogātpasta sūtītāju- tam būtu audzinošs efekts, arī nekāds milzu finansējums un cilvēkresursi tam nav nepieciešami.

Kamēr gaidām aktīvu rīcību, varam vismaz iebiedēt (un vienlaikus informēt DVI par likuma pārkāpumu) nelūgtā pasta sūtītājus ar aptuveni šādu tipveida vēstuli (ja vien esi pārliecināts, ka pirms tam neesi devis atļauju sūtītājam tevi traucēt):

To: <surogātpasta sūtītājs>
Cc: <info@dvi.gov.lv>
Subject: Surogātpasts: Fw: <Surogātpasta virsraksts>

Labdien,

“Informācijas sabiedrības pakalpojumu likums” (ar grozījumiem 10.11.2005) nosaka aizliegumu izmantot komerciāla paziņojuma sūtīšanai automātiskās zvanīšanas (galiekārtu) sistēmas, kas darbojas bez cilvēka līdzdalības (automātiskās izsaukumierīces), elektronisko pastu vai faksa aparātus (faksimilus), kurus izmantojot iespējams individuāls kontakts ar pakalpojuma saņēmēju, ja pakalpojuma saņēmējs iepriekš nav devis brīvu un nepārprotamu piekrišanu.

Pakalpojuma sniedzējs, kas savu komercdarījumu ietvaros ieguvis no pakalpojuma saņēmējiem elektroniskā pasta adreses, drīkst tās izmantot citiem komerciāliem paziņojumiem, ja: komerciālie paziņojumi tiek sūtīti par līdzīgām pakalpojuma sniedzēja precēm vai pakalpojumiem; pakalpojuma saņēmējs jau sākotnēji nav iebildis par turpmāku elektroniskā pasta adreses izmantošanu; pakalpojuma saņēmējam katrā turpmākajā komerciālā paziņojuma saņemšanas brīdī tiek dota nepārprotama bezmaksas iespēja (iesniedzot iesniegumu vai nosūtot paziņojumu elektroniski) atteikties no turpmākas elektroniskā pasta adreses izmantošanas.

Cita veida komunikācija, izmantojot komerciāla paziņojuma sūtīšanai publiski pieejamus elektronisko sakaru pakalpojumus, var notikt, ja pakalpojuma saņēmējs iepriekš ir devis brīvu un nepārprotamu piekrišanu.

Jūsu vēstule ir apzināts likuma pārkāpums un par šo faktu esmu informējis atbilstošās iestādes, jo neesmu iepriekš jums devis savu piekrišanu šāda pasta saņemšanai, kā arī neesmu jūsu pakalpojumu izmantotājs, kas izskaidrotu manas e-pasta adreses atrašanos jūsu rīcībā.

Ar cieņu,
<Vārds Uzvārds>

<Pati surogātvēstule>


Darbības

Information

2 komentāri

17 04 2008
Nils

90 % spama pienāk no robotiem (pieņemu servera programmām), kas ģenerē mēstules uz visām iespējamajām adresēm, un kuru vienīgā atpakaļsaite ir kāds links vēstulē, kurā var uzrauties uz kādu vīrusu, banneri utml. Kuru tad sodīs? Kurš tad ir sūtītājs? Provaideris, webmasters vai programmas pasūtītājs?
Šādas personas identifikācija varētu visai ieilgt un pūles diez vai atmaksāsies.
Spama, kuram ir pretī atpazīstama e-pasta adrese vai persona (juridiska vai fiziska) , teiksim ir 1%. Reiz 1 Latvijas portāls bija `nodevis` spamu no kāda Čehijas servera. Pabiedējām šo ar blacklist un viss.

17 04 2008
jk

Nils: ar masveida automātisko spamu pamatā samērā labi galā tiek automatizētie rīki, vismaz manā uzņēmumā vai manā gmail kontā es no tā neciešu. Savukārt dažādi apmācības kursu, semināru, akciju organizētāju un citi piedāvājumi, kurus izsūtīta Latvijas uzņēmēji randomā izvēlētām e-pasta adresēm, kas saķeksētas zl.lv, 1188.lv vai kur citur, mani nomoka jau vairākus gadus.