Makintošizē savu Windows- otrā daļa

5 09 2006

Pirmajā daļā aprakstītās transformācijas piespieda Windows un Windows vidē darbināmos lietojumus daļēji izskatīties pēc Mac OS X sistēmas un lietojumiem. Vēl varu ieteikt nomainīt Flyakite OSX paketē ietverto lietojumu startētāju RK Launcher pret ObjectDock (arī iekļauts paketē), kurš ļauj arī:

  • paslēpt Windows Taskbar;
  • pievienot minilietojumus (jeb Docklets) ObjectDock panelī.

Starp minilietojumiem var atrast gan dažāda izskata laikrāžus (kas varētu būt nepieciešami, jo Windows taskbar pulkstenis vairs nav redzams), gan datora tehniskās informācijas monitorus, gan izslēgšanas pogu, gan pavisam bezjēdzīgus lietojumus. Meklēt tos var arī šeit.

Ar paslēptu Taskbaru un Dock paneli, nekas no ekrānā redzamā vairs neatgādina Windows. Kas vēl pietrūkst, lai Windows izskatītos pēc iespējas līdzīgāks Mac OS X? [F12]!

Ar taustiņu [F12] Mac OS X vidē aktivizē Dashboard– visi aktīvie lietojumi aizbrauc kaut kur fonā, dodami vietu vidžetiem (widgets)- mazām JavaScript aplikācijām, kur katra veic mazu, noteiktu funkciju. Vēlreiz [F12] un esi atpakaļ darba vidē. Pēc pāris nedēļām ar Mac OS X šķiet tik dabiski, ka viena taustiņa attālumā man ir :

  • laika ziņas šodienai un nākamajām pāris dienām;
  • šodien svinamās vārda dienas;
  • kalkulators;
  • wikipēdija;
  • latviešu-angļu vārdnīca;
  • biržas akciju kursi;
  • unix komandu manuālis;
  • dienišķais Dilberta komikss;
  • un vēl dažas vairāk vai mazāk vajadzīgas vai interesantas lietas.

Vidžeti kā likums ir bezmaksas un katalogā ir vesels lērums visdažādāko widžetu visām gaumēm. Kaut ko priekš sevis atradīs katrs. Atzīšos, es mīlu Dashboard un widžetus.

Windows un widžeti? Cik tas būtu skaisti… Nu protams, tas ir iespējams! Yahoo! Widgets, agrāk zināms kā Konfabulator un sākotnēji pieejams tikai uz Mac. Pēc Mac OS X Tiger (jeb versijas 10.4) izlaišanas, kur jau operētājsistēmā bija iekļauts Dashboard un paša Apple radīti vidžeti (jeb gadžeti), Konfabulator autori ļoti apvainojās uz Apple, kas nenopirka Konfabulator vai tiesības to izmantot savā operētājsistēmā, apvainoja Apple plaģiātismā un pārorientēja savu produktu Windows platformai. 2005. gadā Konfabulator nopirka Yahoo!.

Windows videi vidžeti strādā gandrīz tikpat eleganti kā uz Mac OS X, tikai [F12] vietā pēc noklusēšanas tiek izmantots [F8]. Vidžetu galerijas pārlūkošanu gan apgrūtina tas, ka vidžetus nav iespējams aplūkot pēc popularitātes vai reitinga, taču Internetā kāds ar šo problēmu jau izcīnījies pirms manis, apkopodams ziņas par 500 visvairāk lejupielādētajiem Konfabulator vidžetiem.

Pēc Yahoo! Widgets Engine uzstādīšanas, tīkamo vidžetu sameklēšanas uz uztādīšanas (neaizmirstiet nomainīt katra vidžeta preferencēs sadaļā Windows Level of Window uz “Show Only In Heads Up Display”, lai tie nemaisītos pa kājām darba vidē, bet nāktu un ietu pēc burvju taustiņa nospiešanas), es Windows vidē sajutos daudz labāk. Lai vidžets ir ar mani!

P.S. Par laimi, Yahoo! Widgets ir pieejams arī uz Mac OS X- lai gan Dashboard radītie vidžeti parasti ir labāk nostrādāti, potenciāli lielākā klientu bāze (Win+Mac) dara savu un Konfabulator vidē ir pieejami daži vidžeti, kuri man patīk tik ļoti, ka jau otro nedēļu uz mana Mac draudzīgi sadzīvo Dashboard un Konfabulator vidžetu saime (F8 un F12 attiecīgi).

P.P.S. Brīdinājums: Vidžeti, īpaši uz Windows, ir rijīgi- atkarībā no vidžeta sarežģītības pakāpes, katrs aprīs 3-10 megabaitus operatīvās atmiņas.Bet tomēr tik ērti ;)


Darbības

Information

5 komentāri

9 09 2006
Nils

Pirms kāda laika iemēģināju gan Flyakite, gan Yahoo Widgets. Tagad abi divi ir novākti no sistēmas, jo:
– Flyakite dēļ ik pa brīdim nācās pieciest kaitinošus sistēmas drošības paziņojumus par nepareizu faila versiju;
– Startup screen ar lielo MacOS X uzrakstu ir vienkārši muļķīgs – OK, MacOS ir smuki, MacOS ir labi, bet tas tomēr NAV MacOS un nav visur jānorāda;
– vienā jaukā dienā (kas pienāca gluži drīz) Flyakite vienkārši pārstāja darboties, bija vecais labais Windows klasiskais stils un viss;
– Y! vidžetu funkcionalitāte ir minimāla, lai neteiktu, ka vairums ir pilnīgi bezjēdzīgi;
– izslēdzot datoru, pārāk bieži nācās gaidīt, kamēr Windows piebeigs Yahoo Widget Engine, kurš atteicās respondēt.

Mans viedoklis tādēļ ir tāds – gribi, lai kompis izskatās pēc maka, nopērc maku.

9 09 2006
Jurģis Ķiršakmens

Nils: Tev taisnība (lai gan ne Flyakite ne Yahoo man pēdējā gada laikā nav pievīlis). Auditorija šim visam drīzāk ir kāds, kas Mac mājām jau nopircis un tagad mēģina dzīvi uz Windows padarīt panesamāku :)

10 09 2006
BT

mjā. Lika atcerēties laikus, kad modīgi skaitījās golfiņa paneli aplīmēt ar plēvēm, kas imitēja luksusauto koka paneļus. Ko, vai es salīdzināju Win ar golfiņu ? Jums tikai izlikās :) Var jau teikt ko grib, bet kopš win2000 laikiem, nerunājot par XP, Win darbojas gana stabili. Kopš IE aizstāsanas ar Operu (drošības pēc pamatā) arī drošības lietas mani vairs nenodarbina ar kritiskiem jautājumiem, cik tas iespējams. Ja pietrūkst *ixos dzimušu īpatnību, tad vismaz es to neizjūtu kā apgrūtinājumu, jo vismaz 3ju veidu unixi ir termināļa attālumā un win ir tikai šells, kurā darbojas vpn, ssh, radmin, pleijeri un browwwseris. Ja Gartaure izrādīsies pārāk rijīga vai citādi apgrūtinoša, domāju ka tad arī pienāks brīdis apsvērt alternatīvas.

Vienu lietu es līdz galam nesaprotu – es varu palaist top5 aplikācijas no desktopa vai no start menu 1. līmeņa, un pēc tam to atkārtot tikai pēc piespiedu restarta pēc patčiem. Pārējo laiku es neko ciet neveru (uz nakti PC paliek standby režīmā). Tagad domāju – kāda celma pēc MacOSā tāda uzmanība tiek pievērsta dažādiem app. launčeriem ? Cik svarīgi ir kautko piestartēt par 1.3 sek. ātrāk – varbūt tad, ja visu dienu to vien dara kā startē un aizver appus ?

Ja ledusskapis saldē, vai ir vērts likt papildus ventilatoru pie dzesējošā elementa ?

6 12 2006
maijs

Ok, pastāsti, lūdzu, kā Tu tiki pie latviešu-angļu vārdnīcas widgeta?

13 12 2006